3-MMC (Miauwmiauw) gevonden in lustopwekkers

Designerdrug 3-MMC gevonden in lustopwekkers

Internetwinkels verkopen lustopwekkers met designerdrugs erin. Het gaat om de stof 3-MMC waarvan de effecten lijken op amfetamine. Dat blijkt uit onderzoek dat EenVandaag heeft laten uitvoeren. 3-MMC is niet verboden, maar de bijwerkingen kunnen volgens deskundigen levensbedreigend zijn.

Naar aanleiding van een tip dat de middelen drugs zouden bevatten, heeft EenVandaag neurotoxicoloog Remco Westerink van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht gevraagd onderzoek te doen.

De middelen zijn eenvoudig verkrijgbaar. Op de websites van de middelen valt te lezen dat de middelen '100% natuurlijk' zijn, geen 'negatieve bijwerkingen' hebben en dat het gebruik 'volledig veilig en verantwoord' is. Daarnaast zouden er strenge kwaliteitseisen aan het product zijn gesteld. Dat er 3-MMC in zit staat nergens vermeld.

Het flesje en de vloeistof zien er vriendelijk en helder uit, volgens Westerink. 'Het suggereert niet direct dat ik te maken heb met de drug 3-MMC met mogelijk schadelijke gevolgen voor mijn gezondheid', aldus de neurotoxicoloog.

Effecten vergelijkbaar met amfetamine en MDMA

De designerdrug 3-MMC is niet gereguleerd door de overheid. Het lijkt in grote lijnen op de verboden drugs amfetamine en MDMA, verklaart Antoinette van Riel van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). 'Het werkt stimulerend maar ook ontremmend. Mensen worden er wat vrijer van, ze leggen gemakkelijker contacten', zegt van Riel.

Het NVIC heeft geen meldingen ontvangen over de door EenVandaag onderzochte lustopwekkers. Wel ziet Van Riel het aantal incidenten met stoffen als 3-MMC de laatste jaren toenemen.

'Levensbedreigende effecten'

Toxicoloog Westerink maakt zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen voor gebruikers. 'Ze denken een lustopwekker te gebruiken, maar krijgen in werkelijkheid drugs binnen. Zij kunnen te maken krijgen met hallucinaties en angstaanvallen.' Daarnaast vertelt Westerink dat de bloeddruk, temperatuur en hartslag stijgt door inname van de drug. 'Deze effecten kunnen levensbedreigend worden.'

Hij stelt dat het iemands eigen keuze is of hij drugs koopt. 'Maar als ik dit middel koop weet ik niet dat ik drugs heb en er wordt zelfs gesproken over een dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Dat zou suggereren dat ik dit meerdere malen in een week zou kunnen nemen en dat lijkt me buitengewoon zorgwekkend', aldus Westerink.

NVWA gaat de middelen onderzoeken

EenVandaag heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd te reageren op de bevindingen van het onderzoek. De autoriteit ziet reden om de middelen te onderzoeken. 'Als de NVWA concludeert dat het product niet voldoet aan de wetgeving treedt de NVWA op conform het interventiebeleid',

Bron: https://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/item/designerdrug-3-mmc-gevonden-in-lustopwekkers/