Verbod op Designer Drugs

Verbod op basisstoffen voor designerdrugs

DEN HAAG - Makers van designerdrugs moeten niet langer door een maas in de wet nieuwe verdovende middelen legaal op de markt kunnen brengen.

Het kabinet komt maandag met een wetsvoorstel waarmee basisstoffen van de drugs in een klap verboden worden, waardoor nieuwe creaties bij voorbaat onder de Opiumwet vallen.

 

Designerdrugs zijn chemische drugs die in laboratoria worden ’ontworpen’ om hetzelfde effect teweeg te brengen als verboden middelen als XTC, cocaïne en heroïne. Gewiekste makers veranderen de samenstelling telkens, waardoor ze legaal op de markt kunnen verschijnen.

Tot grote ergernis van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid), die de middelen in dezelfde categorie schaart als reeds verboden harddrugs. „Dat zijn drugs met aantoonbaar grote gezondheidsrisico’s. Van de designerdrugs die hiervan zijn afgeleid kunnen we aannemen dat ze net zo goed grote gezondheidsschade kunnen aanrichten.”

De staatssecretaris komt maandag samen met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met een voorstel om drie zogeheten ’stofgroepen’ te verbieden, waardoor in de praktijk alle nieuwe designerdrugs onder de drugswetgeving vallen. Volgens Grapperhaus dient het kabinet op deze manier criminelen achter designerdrugs een gevoelig slag toe.


Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/435858825/verbod-op-basisstoffen-voor-designerdrugs