Let op: wij gebruiken een nieuw bankrekeningnummer!
Aleen vandaag 23 april 20% korting op het hele assortiment! De kortingen wordt automatisch toegepast bij het afrekenen.    

Wat is snus?

wat is snus

Snus (spreek uit: ‘snuus’) is een type theezakje dat onder de bovenlip wordt geplaatst. Het is een methode waarmee je nicotine kunt innemen zonder te roken en is oorspronkelijk uit Zweden afkomstig. De nicotine belandt in het bloed via bloedvaatjes in de bovenlip en mond. Evenals roken kan het gebruik van snus ook een verslavende invloed uitoefenen. Er zijn ook varianten zonder tabak, maar die wel nicotine bevatten. Deze worden aangeboden als nicotinezakjes, nicotinepods of nicotine pouches. Deze zijn vooral geliefd bij jongeren en worden in de volksmond vaak snus genoemd.

Waarom gebruiken mensen het?

Veel jongeren gebruiken snus omdat het op het eerste gezicht onschuldig lijkt. Je hoeft het niet te roken, je ruikt het niet, en je kunt het zelfs in de klas of tijdens het autorijden gebruiken zonder dat iemand het doorheeft. Het wordt ook vaak gebruikt onder sporters of studenten die denken dat het hen helpt om zich beter te concentreren of om ‘scherp’ te blijven.

Snus ervaring

Hieronder een gebruikerservaring:

‘’Ik gebruik het dagelijks en dan met name op mijn werk. Niemand heeft er last van, er zijn maar weinig mensen die het begrijpen en ik krijg mijn dagelijkse dosis Nicotine binnen. Handig spul vind ik het en soms nog lekker ook.’’

Bijwerkingen snus na langere tijd

De langetermijneffecten van snus worden nog steeds onderzocht, maar uit Scandinavisch onderzoek blijkt dat regelmatig gebruik kan leiden tot:

  • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten
  • Mogelijke schade aan het mondslijmvlies
  • Afhankelijkheid die moeilijk af te bouwen is
  • Bij jongeren: invloed op de ontwikkeling van het brein

Omdat snus vaak zonder toezicht of waarschuwing gebruikt wordt, ligt het risico op ongemerkt overmatig gebruik hoog, vooral bij jongeren die de effecten nog wel eens kunnen onderschatten.

Wat doet snus met je?

Snus bevat nicotine, een stof die invloed heeft op je hersenen en lichaam. Zodra je snus onder je lip plaatst, komt de nicotine via het mondvliesslijm in je bloed terecht. Dit geeft binnen enkele minuten effecten zoals:

  • Een gevoel van alertheid of lichte euforie
  • Verhoogde hartslag en bloeddruk
  • Soms duizeligheid of misselijkheid, vooral bij beginners

Net als bij roken geeft snus een tijdelijke kick, maar dat effect is ook snel weer weg. Hierdoor ontstaat al snel de drang om opnieuw te gebruiken, een teken van beginnende nicotineverslaving.

Is snus slecht voor je?

Hoewel snus geen rook bevat en dus niet direct je longen belast, betekent dit niet dat het onschadelijk is. Snus is nog steeds een verslavend product dat gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Daarnaast kan overmatig gebruik leiden tot slaapproblemen en zelfs angstgevoelens. En dan denk je: hoelang werkt snus? Snus werkt na ongeveer 30 minuten, afhankelijk van dosering en houdt ongeveer 30 tot 40 minuten aan.

Is snus gezonder dan roken?

In tegenstelling tot roken bevat snus geen teer of koolmonoxide, wat inhoudt dat je geen schadelijke rookstoffen inademt. In dat opzicht is snus minder schadelijk voor de longen dan sigaretten. Toch houdt “minder schadelijk” niet automatisch in dat het “gezond” is. Snus blijft een verslavend product dat aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Daarnaast kan het consumeren van snus resulteren in een overstap naar andere nicotineproducten, zoals vapes of sigaretten. Dit staat ook wel bekend als het “gateway-effect”.

Snus of nicotinezakje?

In snus bevindt zich fijngemalen tabakspoeder. Het staat ook bekend als 'Zweedse snus' omdat het afkomstig is uit Zweden. Een nicotinezakje is in feite iets anders: er zit geen tabak in, maar poeder met nicotine en smaakstoffen. In Nederland worden nicotinezakjes vaker toegepast dan snus. De termen 'snus' en 'nicotinezakjes' worden vaak door elkaar gehaald, zelfs door verkopers. Hier maken we gebruik van het woord ‘snus’, wat verwijst naar de nicotinezakjes zonder tabak. Snus is dan ook als het ware een tabaksvervanger.

Is snus legaal?

In Nederland is het verboden om snus met tabak te verkopen, maar het is niet strafbaar om het te bezitten of te gebruiken. Toch is het goed om te weten dat snus in veel gevallen via onbetrouwbare webshops of het buitenland wordt binnengehaald en dat je dus nooit zeker weet wat er allemaal in zit.

LEEFTIJDS CONTROLE
Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze pagina te kunnen bezoeken.