Het verschil tussen ritalin en concerta, wij leggen het uit!
- Funcaps
- Blogs over research chemicals
- 9 nov. 2024
- 59views
- Reading time: 3 minutes
Wanneer je op zoek bent naar een middel tegen ADHD voor jezelf of je kind, dan kom je meerdere medicijnen tegen met de stof methylfenidaat als werkzame stof. Je hebt het bekende Ritalin, maar je zult ook namen als Concerta, Medikinet of 4F-Methylfenidaat tegenkomen. Wat is nu het verschil tussen Ritalin en Concerta? Wij leggen het je in dit artikel haarfijn uit!
Wat is Ritalin?
Ritalin is de merknaam van een medicijn met methylfenidaat in. Ritalin wordt door artsen voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD of narcolepsie. Het medicijn verhoogt de neurotransmitters dopamine en noradrenaline, waardoor er een verhoogde focus ontstaat. Tot wel tachtig procent van onderzochte kinderen met ADHD merken een positieve uitwerking van Ritalin op hun hyperactiviteit, impulsiviteit en concentratie. Ritalin krijg je alleen op doktersrecept.
Effecten van Ritalin
Ritalin zorgt dat er meer dopamine vrijkomt, wat ervoor zorgt dat iemand gemotiveerder wordt. Bekende effecten van Ritalin zijn dan ook:
- Verhoogd concentratievermogen
- Opwekkende effecten
- Minder aanvallen van slaap
- Rustiger in hoofd
- Meer energie
- Meer overzicht hebben
Wat is Concerta?
Ook het medicijn Concerta wordt vaak voorgeschreven voor mensen met ADHD of narcolepsie. Het middel bevat methylfenidaat en voorkomt rusteloosheid, hyperactiviteit en slaapaanvallen. Concerta is net als Ritalin een merknaam en lijkt qua chemische structuur erg op de amfetamines. Concerta kun je ook nemen zonder ADHD, want het is een stimulerend middel dat je helpt beter te focussen. Daarom nemen veel studenten dit middel bij examens. Concerta krijg je echter alleen via je huisarts.
Effecten van Concerta
Wat doet Concerta met je lichaam? Wat zijn de effecten van dit medicijn? Concerta is een stimulerend middel met effecten als:
- Minder slaapaanvallen
- Verbeterde concentratie
- Boost je motivatie
- Minder hyperactief
- Betere controle over impulsen
Concerta vs Ritalin
In zowel Concerta als Ritalin zit het stofje methylfenidaat verwerkt. Deze stof is verantwoordelijk voor de verhoging van de concentratie, aangezien het een stimulerende werking heeft op het centrale zenuwstelsel. Vooral kinderen met ADHD worden daardoor van Ritalin en Concerta rustiger en zijn veel minder snel afgeleid. Wanneer je je dan afvraagt of er wel een verschil is tussen Ritalin en Concerta, dan moet er geconcludeerd worden dat er één groot verschil is tussen beide merknamen. Concerta heeft een langere werkingsduur dan Ritalin, voordat Concerta methylfenidaat vertraagd afgeeft aan je lichaam. Ritalin werkt hierdoor wel sneller na inname, maar heeft een kortere werkingsduur.
Concerta of Ritalin beter?
Ritalin is sneller uitgewerkt dan Concerta, waardoor eerstgenoemde meerdere keren per dag ingenomen moet worden. Dit kan ertoe leiden dat het wel eens vergeten wordt bij drukte of afleiding. Bovendien kun je bij Ritalin te maken krijgen met het zogenaamde rebound effect. Wanneer het medicijn is uitgewerkt, kunnen de symptomen van ADHD of ADD juist erger dan normaal zijn. Deze intensievere klachten zwakken wel na een tijdje weer af. Concerta is eigenlijk de tragere Ritalin. Hierdoor hoef je Concerta maar een keer per dag in te nemen. Het nadeel van Concerta is dat dit medicijn niet vergoed wordt door de zorgverzekering, terwijl Ritalin bijna altijd vergoed wordt. Toch kiezen veel mensen voor Concerta vanwege de eenmalige innamefrequentie per dag en vanwege de afwezigheid van de rebounds.
Ritalin vs Concerta: recreatief gebruik
Concerta wordt vaker ingezet als partymiddel. Voor mensen die niet lijden aan narcolepsie of ADHD zorgt het medicijn namelijk voor stimulerende en oppeppende effecten, vergelijkbaar met de illegale drug speed. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat je verslaafd kunt raken aan dit middel, wanneer je periodiek meer neemt dan de toegestane dosering. Ook Ritalin wordt vaker ingezet als genotmiddel tijdens het uitgaan of als extra studiemiddel om tentamens te halen. Dezelfde risico’s gelden daarom naast Concerta ook voor Ritalin: het werkt verslavend, wanneer het niet op de juiste manier ingenomen wordt. Mensen zetten Ritalin en Concerta echter in om het uitgaan langer vol te houden.