Is GABA gevaarlijk? Dit moet je erover weten
- Funcaps
- Blogs over research chemicals
- 21 apr. 2025
- 8views
- Reading time: 4 minutes

Kun je niet goed slapen? Voel je je vaak gestrest? Hoewel hier meerdere verklaringen voor gegeven kunnen worden, is een belangrijke oorzaak van deze fenomenen dat je neurotransmitters niet goed in balans zijn. Neurotransmitters zijn belangrijke boodschappers van onze hersenen. Onze hersenen maken van circa 100 verschillende boodschapperstofjes gebruik, waarbij GABA een van de belangrijkste is. GABA is dus niet gevaarlijk, maar juist heel belangrijk om bepaalde hersenfuncties te ondersteunen. Een GABA-tekort kan daarentegen wel gevaarlijke gevolgen hebben voor je fysieke of mentale gesteldheid. In dit artikel leren we je meer over wat GABA nu precies doet voor je lichaam en hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je lichaam deze neurotransmitter voldoende aanmaakt.
Wat is GABA?
GABA is een neurotransmitter, een lichaamseigen stofje dat chemische boodschappen overbrengt aan de hersenen. GABA staat voor gamma-aminoboterzuur. Het aminozuur L-glutamine zorgt voor de vorming van GABA. Hiervoor zijn ook cofactoren nodig, stofjes zoals taurine, magnesium en vitamine B1. GABA valt onder de remmende neurotransmitters, omdat het de werking van de GABA-receptoren vermindert en soms helemaal stillegt, net zoals research chemical Fanax.
Twee GABA-receptoren
Naast de neurotransmitter GABA heb je ook twee GABA-receptoren, die zich op de neuronen bevinden. De neurotransmitter past alleen op deze receptoren, zoals een sleutel in een slot, en geeft op die manier boodschappen door aan de hersenen. Je hebt de GABA A-receptoren en de GABA B-receptoren. Onderstaande tabel laat zien wat de verschillen tussen beide receptoren zijn.
Wat doet GABA?
GABA is een remmende neurotransmitter. Hierdoor vertraagt deze neurotransmitter de communicatie tussen neuronen of blokkeert dit zelfs helemaal. Dit leidt tot een kalmerend effect. GABA is bij verschillende lichaamsprocessen betrokken. Het brengt balans in de hersenactiviteit en voorkomt overstimulatie van hersengebieden. Hierdoor heeft het effect op je stemming, angsten en andere neurologische functies.
Hoe kun je de natuurlijke aanmaak stimuleren?
GABA is een lichaamseigen stofje. Je kunt echter de natuurlijke aanmaak stimuleren door je aan een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon te houden. Vooral eiwitten, vitamines en mineralen in je voeding zijn van belang, omdat zij de bouwstenen leveren om GABA aan te maken. Zorgen voor genoeg lichaamsbeweging en regelmatig mediteren, kan de aanmaak van de neurotransmitter ook in de hand werken. Let als laatste op de hoeveelheid suiker en cafeïne die je op een dag tot je neemt. Een overschot van deze stoffen leidt juist tot een verminderde GABA-aanmaak.
Waar zorgt GABA voor?
GABA is voor meerdere fysiologische processen in ons lichaam van belang:
- Verbeteren kortetermijngeheugen
- Verminderen angsten
- Verbeteren gemoedstoestand
- Verminderen stress
- Verbeteren mentale gezondheid
- Bevorderen ontspanning
- Bevorderen nachtrust
- Onderdrukken epileptische aanvallen
Is een GABA-tekort gevaarlijk?
Een GABA-tekort kan gevaarlijk zijn, want hersenfuncties kunnen verstoord raken. Dit kan leiden tot psychische problemen. Uit onderzoek is gebleken dat er bijvoorbeeld een verband bestaat tussen schizofrenie en GABA-tekorten. Andere onderzoeken tonen een verband aan tussen tekorten van deze neurotransmitter en depressies.
Symptomen van een GABA-tekort
Ben je bang dat je een GABA-tekort hebt? Dan kun je dit herkennen aan de volgende klachten:
- Prikkelbaar gedrag
- Angststoornissen
- Neerslachtigheid
- Depressieve gevoelens
- Epileptische aanvallen
- Spierkrampen
- Spierspasmen
- Psychische aandoeningen
Hoe ontstaat een tekort?
Er is geen eenduidige oorzaak van een GABA-tekort. Genetische factoren kunnen een rol spelen, maar ook chronische stress kan leiden tot een tekort. Langdurig gebruik van bepaalde GABA-agonisten, zoals alcohol, drugs en medicijnen, kunnen eveneens leiden tot een GABA-tekort. Als laatste kan een tekort aan voedingsstoffen of een verstoring in je hormonen eraan bijdragen dat je niet genoeg GABA meer aanmaakt.
Zijn GABA supplementen een goed idee?
Als je met een GABA-tekort kampt, kun je ook kiezen voor GABA-supplementen. GABA-voedingssupplementen helpen je sneller je GABA-levels in balans te brengen. Zijn GABA-supplementen gevaarlijk? Bij normaal gebruik en bij een aanbevolen dosering zullen de bijwerkingen van de supplementen tot een minimum beperkt blijven. Tevens moet je een supplement niet te lang gebruiken. Drie maanden raden artsen aan, waarna een pauze van minimaal twee weken moet volgen. Als je andere medicatie gebruikt of als je zwanger bent of borstvoeding geeft, dan is het raadzaam eerst met een arts te overleggen. Onderstaande tabel laat je in één oogopslag de positieve en negatieve effecten van de GABA-supplementen zien.
GABA supplementen combineren met antidepressiva?
Antidepressiva hebben vaak interacties met de twee GABA-receptoren. Medicatie, zoals verschillende benzodiazepines, behandelen symptomen van depressies, doordat ze de werking van GABA verbeteren. Zo verdwijnen GABA-tekorten ook meteen. Onderzoek naar de wisselwerking van GABA-supplementen en antidepressiva is daarom nog in volle gang. Online ervaringsrapporten lijken deze hypothese echter al te bevestigen. In deze online studies vind je overwegend positieve GABA ervaringen bij de behandeling van negativiteit en neerslachtigheid, als de supplementen gecombineerd worden met antidepressiva.
Belang van goed onderzoek naar GABA
Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat GABA heel belangrijk is voor het goed functioneren van fysieke en mentale functies. Daarnaast erkent men de gevaren die een GABA-tekort met zich mee kan brengen. Dit verklaar waarom GABA-supplementen, zoals Ashwagandha en rhodiola, in populariteit toenemen. Gebruik je ook GABA-voedingssupplementen? Houd er dan rekening mee dat overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen. Het is ook niet bewezen dat externe inname grote voordelen biedt, als je geen GABA-tekort hebt. Verder onderzoek naar GABA is kortom nog steeds nodig om de hiaten op dit gebied op te vullen.